RECEPTY S VYUŽITÍM PARY PRE RÚRY ZANUSSI

SKVELÁ CHUŤ VĎAKA PARE. ĽAHKO, RÝCHLO A ZÁBAVNE

Inšpirujte sa našimi receptami a pustite sa do prípravy pokrmov v pare. Upečte napríklad nadýchanú focacciu, vláčne briošky alebo chlieb pita, ktorý môžete naplniť tým, čo vám najviac chutí. S multifunkčnou rúrou Zanussi PlusSteam to bude hračka.

FOCACCIA S PARADAJKAMI A BAZALKOU

CESTO

328 g hrubej bielej múky

240 g vlažnej vody

7 g jemnej morskej soli

3 g čerstvého droždia

22 g oleja

NÁPLŇ

1 košík paradajok cherry

1 zväzok bazalky

Olivový plej na pokvapkanie

Morská soľ

Krupicová múka na poprášenie

Talianska focaccia skvele chutí sama, iba zľahka namočená v kvalitnom olivovom oleji. Alebo ju skúste naplniť kuracím mäsom obaleným pancettou a dochutiť salsou z avokáda. Jednoduché, ale vynikajúce.

PRÍPRAVA

1. Do misy na miesenie cesta pridajte všetky ingrediencie. Soľ a droždie pred miesením nesmie prísť do priameho kontaktu.

2. Mieste päť minút pri nízkej rýchlosti a potom ďalších šesť minút s rýchlejším nastavením.

3. Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a nechajte stáť pri izbovej teplote dve hodiny.

4. Nechajte 15 minút odpočívať a potom po celom chlebe urobte prstom priehlbiny, do ktorých zatlačíte bazalku a paradajky. Nechajte vykysnúť na teplom mieste, kým sa objem cesta nezdvojnásobí.


RECEPTY NA CHUTNÉ PEČIVO

1. Do priehlbiny na dne rúry nalejte 100 ml vody. Rúru nastavte na program Teplovzdušné pečenie s parou. Stlačte tlačidlo Para a nechajte rúru predhriať na 230 °C *.

2. Cesto pokvapkajte olivovým olejom a posoľte morskou soľou.

3. Plech vložte plech do rúry, teplotu znížte na 200 °C a pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

Bežné pečenie: Rúru predhrejte na 240 °C. Plech vložte plech do rúry, teplotu znížte na 220 °C a pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

JEDNODUCHÝ CHLIEB PITA (6 PORCIÍ)

CESTO

350 g hrubej bielej múky

220 g vlažnej vody

16 g oleja

7 g jemnej morskej soli

7 g čerstvého droždia

Lahodný chlieb pita pochádzajúci zo Stredného východu oceníte pri gurmánskom posedení s priateľmi. Môžete ho doplniť obľúbeným dipom a koreneným jahňacím na špajli.

PRÍPRAVA

1. Do misy na miesenie cesta pridajte všetky ingrediencie. Soľ a droždie pred miesením nesmie prísť do priameho kontaktu.

2. Mieste päť minút pri nízkej rýchlosti a potom ďalších šesť minút pri rýchlejšom nastavení.

3. Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a nechajte stáť pri izbovej teplote dve hodiny.

4. Cesto rozdeľte na časti po 100g, na pracovnej doske zľahka posypanej múkou ho vytvarujte do guľôčok a nechajte 20 minút odpočívať.

5. Pomocou valčeka cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 5 mm, poprášte múkou a vložte plech na pečenie.


RECEPTY NA CHUTNÉ PEČIVO

1. Do priehlbiny na dne rúry nalejte 100 ml vody. Rúru nastavte na program Teplovzdušné pečenie s parou. Stlačte tlačidlo Para a nechajte rúru predhriať na 220 °C *.

2. Plech vložte do rúry a pečte 10 až 15 minút, alebo kým cesto nie je nadýchané do tvaru gule.

3. Hotový chlieb pita nechajte vychladnúť pod suchou utierkou.

Bežné pečenie: Rúru predhrejte na 220 °C. Pečte 15 až 20 minút, alebo kým cesto nie je nadýchané do tvaru gule. Po pečení cesto preložte z plechu a zakryte suchou utierkou, kým chlieb pita nevychladne.

ČERSTVÁ BAGETA (4 BAGETY)

CESTO

432 g hrubej bielej múky

40 g svetlej ražnej múky

310 g vlažnej vody

9 g jemnej morskej soli

9 g čerstvého droždia

Krupicová múka na poprášenie

Čerstvé bagety naplňte tým, čo vám najviac chutí. Skvele k nim ladí napríklad pomaly pečené bravčové mäso z grilu, šalát coleslaw z červenej kapusty a pikantný džem z čili.

PRÍPRAVA

1. Do misy na miesenie cesta pridajte všetky ingrediencie. Soľ a droždie pred miesením nesmie prísť do priameho kontaktu.

2. Mieste päť minút pri nízkej rýchlosti a potom ďalších šesť minút pri rýchlejšom nastavení.

3. Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a nechajte stáť pri izbovej teplote dve hodiny. Po prvej a druhej hodine cesto stlačte päsťou a zložte do tvaru obálky.

4. Na pracovnej doske posypanej múkou cesto rozdeľte na časti po 200 g a nechajte ďalších 30 minút odpočívať.

5. Cesto naposledy stlačte päsťou a potom ho na pracovnej doske posypanej múkou natiahnite, poskladajte a vyvaľkajte do tvaru bagety. Bagety preložte na plech poprášený krupicovou múkou, švom smerom nadol. Pomocou sitka bagety zhora zľahka poprášte múkou, potom zakryte plastovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým sa ich objem nezdvojnásobí.


RECEPTY NA CHUTNÉ PEČIVO

Do priehlbiny na dne rúry nalejte 100 ml vody. Rúru nastavte na program Teplovzdušné pečenie s parou. Stlačte tlačidlo Para a nechajte rúru predhriať na 230 °C *.

Malým ostrým nožom urobte pozdĺž bagety dva rezy.

Plech vložte plech do rúry, teplotu znížte na 200 °C a pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

*Bežné pečenie: Rúru predhrejte na 240 °C. Plech vložte plech do rúry, teplotu znížte na 220 °C a pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

ZLATISTÁ BRIOŠKA

CESTO

36 g krupicového cukru

7 g jemnej morskej soli

10 g čerstvého droždia

48 g mlieka

A POTOM

105 g mäkkého masla

VAJCE NA POTRETIE

1 vajce

Štipka soli

Prečo nepoužiť práve briošky na prípravu dokonalého hamburgera? Stačí pridať šťavnatý hovädzí burger, obľúbený syr, omáčku a šalát. Jednoduché.

PRÍPRAVA

1. Do misy na miesenie vložte všetky ingrediencie okrem masla. Soľ a droždie pred miesením nesmie prísť do priameho kontaktu.

2. Mieste päť minút pri nízkej rýchlosti a potom ďalšie štyri minúty pri vyššej rýchlosti.

3. Počas miesenia pri nízkych otáčkach pomaly pridávajte maslo, kým sa dôkladne nepremiesi.

4. Cesto vložte do misy vymastenej olivovým olejom a nechajte stáť pri izbovej teplote dve hodiny. Po prvej a druhej hodine cesto stlačte päsťou a zložte do tvaru obálky.

5. Cesto rozdeľte na časti po 100 g. Na pracovnej doske zľahka posypanej múkou ho vytvarujte na guľôčky, potom guľôčky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby medzi nimi bolo miesto a cesto mohlo dokysnúť. Zakryte plastovou fóliou a nechajte na teplom mieste, kým sa objem cesta nezdvojnásobí.


RECEPTY NA CHUTNÉ PEČIVO

1. Do priehlbiny na dne rúry nalejte 100 ml vody. Rúru nastavte na program Teplovzdušné pečenie s parou. Stlačte tlačidlo Para a nechajte rúru predhriať na 200 °C *.

2. Žemle zľahka potrite rozšľahaným vajcom (môžete tiež posypať sezamovými semienkami).

3. Plech vložte plech do rúry, teplotu znížte na 170 °C a pečte 10 až 15 minút alebo dozlatista.

*Bežné pečenie: Rúru predhrejte na 240 °C. Plech vložte plech do rúry, teplotu znížte na 220 °C a pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

KLASICKÝ BOCHNÍK

CESTO

490 g hrubej bielej múky

320 g vlažnej vody

10 g jemnej morskej soli

10 g čerstvého droždia

20 g masla alebo masti

Chlieb skúste obaliť v zmesi syra, múky, čierneho korenia a omáčky. Ľahko a rýchlo tak pripravíte Welsh rarebit čiže „waleského králika“, lahodný národný pokrm Walesu.

PRÍPRAVA

1. Do misy na miesenie cesta pridajte všetky ingrediencie. Soľ a droždie pred miesením nesmie prísť do priameho kontaktu.

2. Mieste päť minút pri nízkej rýchlosti a potom ďalšie štyri minúty pri vyššej rýchlosti.

3. Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a nechajte stáť pri izbovej teplote dve hodiny. Po prvej a druhej hodine cesto stlačte päsťou.

4. Vložte do vymastenej chlebovej formy, povrch posypte múkou a cesto prikryte plastovou fóliou. Nechajte dokysnúť na teplom mieste, kým sa objem cesta približne nezdvojnásobí.


RECEPTY NA CHUTNÉ PEČIVO

1. Do priehlbiny na dne rúry nalejte 100 ml vody. Rúru nastavte na program Teplovzdušné pečenie s parou. Stlačte tlačidlo Para a nechajte rúru predhriať na 220 °C.

2. Malým ostrým nožom urobte uprostred bochníka jeden plytký rez.

3. Plech vložte do rúry, teplotu znížte na 200 °C a pečte 20 až 25 minút.

*Bežné pečenie: Rúru predhrejte na 220 °C. Plech vložte do rúry a teplotu znížte na 200 °C. Pečte 20 až 25 minút, potom cesto vyberte z formy, vráťte ho do rúry a pečte dozlatista.

JEDNODUCHÁ CIABATTA

330 g hrubej bielej múky

240 g vlažnej vody

7 g čerstvého droždia

3 g jemnej morskej soli

16 g olivového oleja

Ciabattu vyskúšajte skombinovať s grilovanou klobásou chorizo, paprikovou zmesou pepperoni a rukolou. Pripravíte príjemne pikantnú dobrotu.

PRÍPRAVA

1. Do misy na miesenie cesta pridajte všetky ingrediencie. Soľ a droždie pred miesením nesmie prísť do priameho kontaktu.

2. Mieste päť minút pri nízkej rýchlosti a potom ďalšie štyri minúty pri vyššej rýchlosti.

3. Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a nechajte stáť pri izbovej teplote dve hodiny. Po prvej a druhej hodine cesto šetrne zložte do tvaru obálky.

4. Cesto nalejte na plech dobre posypaný múkou a znova ho zložte do tvaru obálky. Nechajte vykysnúť na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.


RECEPTY NA CHUTNÉ PEČIVO

1. Do priehlbiny na dne rúry nalejte 100 ml vody. Rúru nastavte na program Teplovzdušné pečenie s parou. Stlačte tlačidlo Para a nechajte rúru predhriať na 240 °C *.

2. Cesto na ciabattu jemne zdvihnite, otočte, natiahnite a položte na nový plech posypaný hrubou krupicou.

3. Plech vložte do multifunkčnej rúry so zapnutou funkciou Para a teplotu znížte na 220 °C. Pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

*Bežné pečenie: Rúru predhrejte na 240 °C. Plech vložte plech do rúry, teplotu znížte na 220 °C a pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

CELOZRNNÝ CHLIEB

CESTO

455 g hrubej bielej múky

50 g celozrnnej múky

325 g vlažnej vody

10 g jemnej morskej soli

10 g čerstvého droždia

CELOZRNNÁ KÔRKA

50 g tekvicových semienok

50 g sezamových semienok

50 g maku

50 g slnečnicových semienok

Celozrnný chlieb si výborne vychutnáte s polievkou z pečenej červenej repy, ktorá skvele chutí aj vyzerá.

PRÍPRAVA

1. Do misy na miesenie cesta pridajte všetky ingrediencie. Soľ a droždie pred miesením nesmie prísť do priameho kontaktu.

2. Mieste päť minút pri nízkej rýchlosti a potom ďalšie štyri minúty pri vyššej rýchlosti.

3. Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a nechajte stáť pri izbovej teplote dve hodiny. Po prvej a druhej hodine cesto stlačte päsťou.

4. Cesto položte na pracovnú dosku zľahka poprášenú múkou. Vypracujte do tvaru štvorca, potom preložte hornú stranu doprostred, spodnú stranu doprostred a vytvarujte do tvaru bochníka. Konce zaoblite stlačením smerom nadol.

5. Všetky semienka zmiešajte na veľkom plechu. Bochník prevaľte na čistú vlhkú utierku a potom ho obaľte v zmesi semienok. Položte ho na plech vyložený papierom na pečenie švom dole a zakryte plastovou fóliou. Nechajte vykysnúť na teplom mieste, kým sa objem cesta nezdvojnásobí.


RECEPTY NA CHUTNÉ PEČIVO

1. Do priehlbiny na dne rúry nalejte 100 ml vody. Rúru nastavte na program Teplovzdušné pečenie s parou. Stlačte tlačidlo Para a nechajte rúru predhriať na 230 °C *.

2. Plech vložte do rúry, po 10 sekundách znížte teplotu na 200 °C a pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

*Bežné pečenie: Rúru predhrejte na 230 °C. Plech vložte do rúry a po 10 sekundách teplotu znížte na 200 °C. Pečte 15 až 20 minút alebo dozlatista.

PEČTE CHLIEB AKO V PEKÁRNI

Naša multifunkčná rúra PlusSteam bez problémov zvládne upiecť chlieb alebo múčnik, aj grilovať a piecť mäso ako bežná rúra. Jej čaro spočíva v tom, že počas pečenia k pokrmu pridá dávku pary. Každý bochník chleba, každá žemľa alebo focaccia budú chutiť ako z vašej obľúbenej pekárne.

ZOBRAZIŤ MULTIFUNKČNÚ PARNÚ RÚRU